Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη, είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη που εμπλέκεται στον μεταβολισμό κάθε κυττάρου του ανθρώπινου σώματος.Είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες Β. Είναι συμπαράγοντας στη σύνθεση του DNA , και στον μεταβολισμό λιπαρών οξέων και αμινοξέων. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος μέσω του ρόλου του στη σύνθεση της μυελίνης και στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12;
- Δίνει ενέργεια και ενισχύει την καλή διάθεση
- Προστατεύει το πεπτικό σύστημα
- “Χτίζει” γερά οστά
- “Ρίχνει” την πίεση
- Προλαμβάνει την αναιμία
- Προλαμβάνει γενετικές ανώμαλίες στην εγκυμοσύνη
- Μας βοηθάει να έχουμε υγιή μαλλιά και δέρμα
- Ενισχύει την γονιμότητα
- Μετριάζει τα συμπτώματα στην κατάθλιψη, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και επιβραδύνει την εξέλιξη του AIDS
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β12;
- Μυϊκή αδυναμία
- Αδύναμη μνήμη και έλλειψη συγκέντωσης
- Θολή όραση
- Χλωμό δέρμα
- Κόπωση και αίσθημα αδυναμίας χωρίς προφανή αιτία
- Ακράτεια
- Δύσπνια
ΣΕ ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12;
Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης, επομένως η έλλειψη είναι ιδιαίτερα συχνή στους χορτοφάγους.
Τρόφιμα | Περιεκτικότητα ανά 100g τροφίμου |
Συκώτι μοσχαρίσιο | 100μg |
Συκώτι αρνίσιο | 84 μg |
Συκωτάκια πουλιών | 56μg |
Νεφρά μοσχαρίσια | 31 μg |
Σαρδέλες κονσέρβα | 28 μg |
Μύδια χωρίς κέλυφος | 22,1 μg |
Στρείδια | 18 μg |
Σκουμπρί | 10 μg |
Μαγιά μπύρας σκόνη | 5 μg |
Σολομός φρέσκος | 5μg |
Τόνος | 4,3μg |
Γλώσσα βοδινή | 4μg |
Μπακαλιάρος ωμός | 2μg |
Μοσχαρίσιο κρέας | 2μg |
Παρμεζάνα | 1,9μg |
Αυγά | 1,1μg |
Φέτα | 1,1μg |
Γλώσσα ψάρι | 1,0μg |
Το μαγείρεμα μέχρι τους 100°C επηρεάζει ελάχιστα τη βιταμίνη B12, όμως σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες οι απώλειες μπορεί να φτάσουν έως και 20%.
Τώρα για τους χορτοφάγους φυτικές πηγές της βιταμίνης Β12 ειναι:
- Εμπλουτισμένα δημητριακά
- Ενισχυμένο φυτικό γάλα
- Μανιτάρια
- Αλείμματα ξηρών καρπών
- Διατροφική μαγιά