Πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη Β12 και σε ποια τρόφιμα τη βρίσκεις;

Πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη Β12 και σε ποια τρόφιμα τη βρίσκεις;

Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη, είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη που εμπλέκεται στον μεταβολισμό κάθε κυττάρου του ανθρώπινου σώματος.Είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες Β. Είναι συμπαράγοντας στη σύνθεση του DNA , και στον μεταβολισμό λιπαρών οξέων και αμινοξέων. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος μέσω του ρόλου του στη σύνθεση της μυελίνης και στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12;

  1. Δίνει ενέργεια και ενισχύει την καλή διάθεση
  2. Προστατεύει το πεπτικό σύστημα
  3. “Χτίζει” γερά οστά
  4. “Ρίχνει” την πίεση
  5. Προλαμβάνει την αναιμία
  6. Προλαμβάνει γενετικές ανώμαλίες στην εγκυμοσύνη
  7. Μας βοηθάει να έχουμε υγιή μαλλιά και δέρμα
  8. Ενισχύει την γονιμότητα
  9. Μετριάζει τα συμπτώματα στην κατάθλιψη, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και επιβραδύνει την εξέλιξη του AIDS

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β12;

  1. Μυϊκή αδυναμία
  2. Αδύναμη μνήμη και έλλειψη συγκέντωσης
  3. Θολή όραση
  4. Χλωμό δέρμα
  5. Κόπωση και αίσθημα αδυναμίας χωρίς προφανή αιτία
  6. Ακράτεια
  7. Δύσπνια

ΣΕ ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12;

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης, επομένως η έλλειψη είναι ιδιαίτερα συχνή στους χορτοφάγους.

ΤρόφιμαΠεριεκτικότητα ανά 100g τροφίμου
Συκώτι μοσχαρίσιο100μg
Συκώτι αρνίσιο84 μg
Συκωτάκια πουλιών56μg
Νεφρά μοσχαρίσια31 μg
Σαρδέλες κονσέρβα28 μg
Μύδια χωρίς κέλυφος22,1 μg
Στρείδια18 μg
Σκουμπρί10 μg
Μαγιά μπύρας σκόνη5 μg
Σολομός φρέσκος5μg
Τόνος4,3μg
Γλώσσα βοδινή4μg
Μπακαλιάρος ωμός2μg
Μοσχαρίσιο κρέας2μg
Παρμεζάνα1,9μg
Αυγά1,1μg
Φέτα1,1μg
Γλώσσα ψάρι1,0μg


Το μαγείρεμα μέχρι τους 100°C επηρεάζει ελάχιστα τη βιταμίνη B12, όμως σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες οι απώλειες μπορεί να φτάσουν έως και 20%.

Τώρα για τους χορτοφάγους φυτικές πηγές της βιταμίνης Β12 ειναι:

  1. Εμπλουτισμένα δημητριακά
  2. Ενισχυμένο φυτικό γάλα
  3. Μανιτάρια
  4. Αλείμματα ξηρών καρπών
  5. Διατροφική μαγιά

Αφήστε μια απάντηση