Διαλειμματική Νηστεία

Στο χώρο της διατροφής είναι ιδιαίτερα συχνό το φαινόμενο της ανάδειξης νέων τάσεων: είναι πολύ φυσικό όλοι να αναζητούν την “ευκολότερη” και πιο ταιριαστή μέθοδο για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μια από τις σύγχρονες μόδες είναι και η διαλειμματική νηστεία (IF – Intermittent fasting) γνωστή και ως 16:8 στη πιο δημοφιλή εκδοχή της.

Η βασική αρχή της είναι ότι πρωταρχικό ρόλο έχει το χρονοδιάγραμμα που καταναλώνουμε τη τροφή μας και όχι το περιεχόμενο. Έτσι στη δίαιτα 16:8 μπορούμε σε επιλεγμένο 8ωρο (για παράδειγμα 12:00-20:00 ή 13:00-21:00) να καταναλώνουμε οποιαδήποτε τροφή, αλλά τις υπόλοιπες 16 ώρες καθόλου. Μέσω των χρονικών αυτών παραθύρων ο μεταβολισμός λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που επιτυγχάνεται απώλεια βάρους. Μια τέτοια μέθοδος (περισσότερο τρόπος διατροφής παρά διατροφή) ακούγεται αρκετά θελκτική σε μια μερίδα κόσμου καθώς δεν περιλαμβάνει απαγορεύσεις και συγκεκριμένη πρόσληψη τροφών. Τα 2 βασικά πλεονεκτήματα φαίνεται να είναι:

• Απώλεια βάρους: Ο περιορισμός της τροφοληψίας οδηγεί σε μείωση της πρόσληψης θερμίδων, άρα και σε ένα ενεργειακό ισοζύγιο που ευνοεί την απώλεια των περιττών κιλών. Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτες η δίαιτα 16/8 συνδέεται με αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και των καθημερινών καύσεων.
• Καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος: η διαλειμματική νηστεία συνδέεται με μείωση στα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και μείωση 3-6% στα επίπεδα του σακχάρου, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.


Μειονεκτήματα και ανησυχίες:
• Αρχικά, ο χρονικός περιορισμός στην πρόσληψη τροφής σε συνδυασμό με την “ελευθερία” που δίνει, μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση θερμίδων μέσα στο οκτάωρο που επιτρέπεται το φαγητό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η δίαιτα να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, δηλαδή να οδηγεί στην αύξηση αντί για τη μείωση του σωματικού βάρους.
Η Βρετανική Ενωση Διαιτολόγων (BDA) εγείρει ανησυχίες για τη γρήγορη απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται με τη διαλειμματική νηστεία, αφού οι υποστηρίζει ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα απώλειας νερού και γλυκογόνου και όχι λίπους.
• Επιπλέον, ανάλογα με την ηλικία, την υγεία και τον τρόπο ζωής, η νηστεία μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες αν δεν γίνει σωστά ο χειρισμός της. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη συγκέντρωσης, χαμηλή διάθεση και κόπωση εξαιτίας της ανεπαρκούς κατανάλωσης ενέργειας σε ορισμένες ημέρες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά ότι η πρόσληψη ενέργειας (θερμίδες) πρέπει να εξισορροπείται με την κατανάλωση ενέργειας, έτσι ώστε να μας επιτρέπει να διατηρούμε έναν ενεργό και υγιεινό τρόπο ζωής.

Αποτελεσματική υπό προϋποθέσεις:
Η διαλειμματική νηστεία καλό θα είναι να μην ακολουθείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αν ταιριάζει στο τρόπο ζωής ενός ατόμου μπορεί να είναι αποτελεσματική στρατηγική για γρήγορα απώλεια βάρους (2-3 κιλά). Μετά συνίσταται μια ισορροπημένη σε χρονοδιάγραμμα διατροφή όπου δεν θα παραλείπονται γεύματα και θα είναι σχεδιασμένη προσεκτικά ώστε να καλύπτονται όλες οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού.

Κάποια επιπλέον χρήσιμα tips:
• καλό θα είναι η διατροφή να έχει χαμηλά επίπεδα υδατανθράκων και
• να συμπεριλμβάνει προβιοτικά (όπως βρώμη, πράσο, κρεμμύδι και γλυκοπατάτες).
• σημαντικό επίσης είναι να τρώμε αργά γιατί αυτό ενισχύει την αίσθηση του κορεσμού
Σε κάθε περίπτωση αν κάποιος πρόκειται να ακολουθήσει μια τέτοια δίαιτα αλλά και πως θα προσαρμοστεί μετέπειτα σε “κανονικού τύπου” διατροφή, καλό θα είναι να βεβαιωθεί ότι το κάνει με υγιεινό και ασφαλή τρόπο αναζητώντας τη συμβουλή ενός ειδικευμένου επαγγελματία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *