Συναισθηματική Υπερφαγία – Πώς να την καταπολεμήσετε

Συναισθηματική Υπερφαγία – Πώς να την καταπολεμήσετε

Παλεύετε με συναισθηματική υπερφαγία;

Ίσως όλοι το περνάμε αυτό κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Αρκετός κόσμος στρέφεται στο φαγητό για παρηγοριά ή εκτόνωση σε καιρούς συναισθηματικής ανάγκης και πίεσης  και ειδικά σε περιπτώσεις όπου είναι δύσκολο να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. 

Η συναισθηματική υπερφαγία είναι όταν χρησιμοποιεί κάποιος την κατανάλωση φαγητού ώστε να καταπιέσει όλα όσα αισθάνεται. Ίσως νιώθετε άγχος, λύπη, μοναξιά ή ακόμα και πλήξη και χαμηλή αυτοεκτίμηση , βρίσκεστε σε καταστάσεις  αυτοκαταστροφής και τελειομανίας ή θελετε να τιμωρήσετε τον εαυτό σας . Όλα τα παραπάνω είναι λόγοι που οδηγούν σε διατροφικές διαταραχές. 

Η Υπερφαγία ή αλλιώς ΕDNOS ταξινομήθηκε πρόσφατα ως μια ξεχωριστή κατηγορία διατροφικής διαταραχής. Σημαντική διαφορά μεταξύ της υπερφαγίας και της νευρικής βουλιμίας είναι ότι τα άτομα που έχουν επεισόδια υπερφαγίας, τρώνε ανεξέλεγκτα ή νιώθουν ότι τρώνε κατ’αυτόν τον τρόπο, αλλά μετά δεν προκαλούν εμετό. Τρώνε πιο γρήγορα απ’ ότι συνήθως, αφήνοντας την τροφή αμάσητη, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού, χωρίς να έχει προηγηθεί αίσθημα πείνας, κάθε επεισόδιο ακολουθούν συναισθήματα θλίψης, ενοχών και ντροπής. 

Πώς να σταματήσετε τη συναισθηματική υπερφαγία ….6 συμβουλές

Χωρίς αμφιβολία, το να τρώμε γλυκά μας κάνει να νιώθουμε πολύ ωραία. Αυτό το συναίσθημα όμως διαρκεί πάρα πολύ λίγο. Το πραγματικό πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, ακόμα και μετά το δεύτερο κομμάτι τούρτας.

Μπορούμε να φτιάξουμε νέες διατροφικές συνήθειες και να καταπολεμήσουμε τις.. λιγούρες με τους εξι ακόλουθους τρόπους:


1 – Ψάξτε τα γιατί σας

Αν έχετε πραγματικά σκοπό να προσπαθήσετε να περιορίσετε τα επεισόδια συναισθηματικής υπερφαγίας, πρέπει να έχετε καταλάβει τι σας κάνει να είστε επιρρεπείς σε αυτά.

Όταν κανείς καταφεύγει στο φαγητό ενεργοποιεί έναν μηχανισμό άμυνας, όπου το συναίσθημα αντικαθίσταται από το φαγητό. Στην ουσία το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, απλά παίρνει τη θέση του ένα άλλο.

Μόλις εντοπίσετε τι σας κάνει να ξεσπάτε στο φαγητό, θα είστε σε θέση και να φτιάξετε ένα σχέδιο για να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια.


2- Υγιεινές εναλλακτικές

Ξεχαστείτε, βρείτε νέα ενδιαφέροντα, ανακαλύψτε νέες πτυχές του εαυτού σας. Ξεκινήστε γυμναστική ή ένα χόμπι που να σας κρατάει δημιουργικά απασχολημένους.

Αν δεν έχετε καμία όρεξη για γυμναστική, ξεκινήστε με μικρούς στόχους. Πηγαίντε μία μικρή βόλτα, ακόμα κι αν είναι γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού σας.

Όταν ξεκινήσετε να γυμνάζεστε, οι ενδορφίνες θα κάνουν το θαύμα τους. Μέσω της γυμναστικής θα μπορέσετε να ελέγξετε το άγχος και να αποκτήσετε πνευματική διαύγεια.

3 – Ξεκινήστε ημερολόγιο!

Το να κρατάτε ένα ημερολόγιο όπου θα σημειώνετε τι καταναλώσατε μέσα στην ημέρα, μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή.

Η ακριβής καταγραφή του τι καταναλώσατε θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πόσες θερμίδες παίρνετε την ημέρα, σε ποια φάση της ημέρας καταναλώνετε περισσότερο και τελικά, θα σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές ως προς τα γεύματά σας.Σημειώστε ακόμα με ποιον , που φάγατατε και τα συναισθηματα σας. Αυτή η νέα συνήθεια θα σας οδηγήσει σε συμπεράσματα που θα οδηγήσουν σε νέες διατροφικές συνήθειες. Για παράδειγμα, αν καταναλώνετε τις περισσότερες θερμίδες το απόγευμα, δοκιμάστε να τρώτε λίγο πιο νωρίς μέσα στη μέρα ώστε να είστε χορτάτοι .

4 – Μειώστε το άγχος σας

Το άγχος είναι ο βασικός παράγοντας που εντείνει τα επεισόδια συναισθηματικής υπερφαγίας. Όταν αγχωνόμαστε τα επίπεδα κορτιζόλης ανεβαίνουν. Όταν αυτό συμβαίνει, το σώμα μας έχει ανάγκη να καταναλώσει κάτι γλυκό ή αλμυρό. Τότε, ενδίδουμε στον…πειρασμό και δημιουργείται ο φαύλος κύκλος.

Προσπαθείστε να απαλλαγείτε από το άγχος.Πειραματιστείτε με ο,τιδήποτε σας δημιουργεί ηρεμία και αρμονία. 


5 – Υγιεινά σνακ

Δοκιμάστε υγιεινές επιλογές στο ψυγείο και τα ντουλάπια σας. Κακομάθετε τον εαυτό σας με smoothies, φτιάξτε δικές σας μπάρες δημητριακών, αγοράστε καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Αντικαταστήστε τις παχυντικές λιγουδιές, αρχίστε να κοιτάτε τα συστατικά στις συσκευασίες, προτιμάτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. 

6 – Ψάξτε για υποστήριξη

Όλοι θέλουμε ένα καλό υποστηρικτικό πλαίσιο σε κάποιους τομείς της ζωής μας. Όταν υπάρχει η στήριξη από οικογένεια και φίλους είναι ευκολότερο να διαχειριστεί κανείς διατροφικά επεισόδια. Με τη βοήθεια διατροφολόγου, θα μπορέσετε να αποκτήσετε ένα πολύ καλό πρόγραμμα διατροφής που θα είναι σχεδιασμένο πάνω στις ανάγκες, τις αδυναμίες και τους στόχους σας. 

Είναι στιγμές που προσπαθούμε να ταϊσουμε την ψυχή μας με φαγητό και το στομάχι μας με συναισθήματα. Αυτές τις στιγμές, χρειαζόμαστε κάποιον να μας πει “..Ξεπερνιέται. Άσε με να σου δείξω πώς”.

Λένια Φραγκίσκου, 

Διατροφολόγος -Διαιτολόγος 

Eating Disorder and `Obesity Specialist 

NCFED London, U.K

This Post Has One Comment

Αφήστε μια απάντηση