Υπηρεσίες

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Λένια Φραγκίσκου, που διατηρεί το γραφείο της στο Χαϊδάρι, προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο χώρο της διατροφής και διαιτολογίας.

​​​​​​​Αναλυτικά οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι οι εξής:

 

Το πρόγραμμα ελέγχου βάρους είναι ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα ,για εσάς που θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας και ψάχνετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής ώστε να ελέγξετε το βάρος σας .Το σημαντικό με αυτό το εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής είναι ότι θα βρίσκεστε σε μια συνεχή διαδικασία να προσέχετε τον εαυτό σας χωρίς όμως να στερηθείτε ούτε τις αγαπημένες σας γεύσεις, αλλά ούτε και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεστε.

Το Βασικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα εβδομαδιαίο ή δεκαπενθήμερο πρόγραμμα διατροφής (ανάλογα με τις ανάγκες σας).

Σημαντικό ρόλο παίζει η εκπαίδευσή σας πάνω στην διατροφή και εκεί εστιάζουμε αρκετά .Το καλύτερο εργαλείο για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο εκτός από τις ίδιες τις τροφές είναι και το ημερολόγιο καταγραφής το οποίο συμπληρώνετε εσείς συστηματικά και στη συνέχεια το μελετάμε ενδελεχώς , μέχρι να βρούμε από κοινού μια λύση και προοπτική για τα τυχόν ατοπήματα .

Εκτός από την απώλεια και διατήρηση βάρους ένας από τους βασικός μας στόχους είναι η Τροποποίησης Συμπεριφοράς βάση εξειδικευμένων αλλά ταυτόχρονα πολύ απλών τεχνικών διατροφικής συμπεριφοράς .

Συνεργαζόμαστε τόσο με ενδοκρινολόγο ή παιδοενδοκρινολόγο και ψυχολόγο ή ομοιοπαθητικό ψυχίατρο ανάλογα με την ανάγκη του εκάστοτε περιστατικού. Με αυτό τον ολοκληρωμένο τρόπο αντιμετωπίζουμε την παχυσαρκία σε ενήλικες αλλά και την παιδική παχυσαρκία καθώς και τις διαταραχές πρόσληψης τροφής (νευρική ανορεξία, βουλιμία, κ.ά.).

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένα δείκτης του βάρους προς το ύψος, για την αξιολόγηση του σωματικού βάρους και την κατάταξη στις κλίμακες του ελλιπούς σωματικού βάρους, του φυσιολογικού βάρους, του υπέρβαρου, και της παχυσαρκίας. Αν και o ΔΜΣ είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για το σύνολο του πληθυσμού, σε ατομικό επίπεδο μπορεί να υπο- ή υπερεκτιμήσει το λιπώδη ιστό.

Η ανάλυση σύστασης σώματος έρχεται να μετρήσει τη σύσταση του σώματος, έτσι ώστε να έχουμε ένα καλύτερο μέτρο του σωματικού λίπους και της μυϊκής μάζας, το οποίο μπορούμε να μετρήσουμε και να αξιολογήσουμε σε βάθος χρόνου.

Για τη μέτρηση της λιπώδους μάζας του σώματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορους τρόπους. Η χρήση των αναλυτών σύστασης σώματος με τεχνολογία βιοηλεκτρικής εμπέδησης (ΒΙΑ) είναι από τους πιο αξιόπιστους, εύκολους και γρήγορους τρόπους. Η μέτρηση διαρκεί μόλις 30 δευτερόλεπτα!


Εκτός από τη μέτρηση του λιπώδη ιστού, μάλιστα, μπορούμε να υπολογίσουμε και το μυϊκό ιστό και τα υγρά σώματος, ως μέτρο της ενυδάτωσης και του οιδήματος/κατακράτησης υγρών.

Στο διαιτολογικό γραφείο η μέτρηση γίνεται με τον πλέον σύγχρονο πολυσυχνοτικό αναλυτή σύστασης σώματος με τμηματική ανάλυση Tanita MC-980, τον οποίο χρησιμοποιούν αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια και κλινικές, ανά τον κόσμο. Πρόκειται για τον πρώτο λιπομετρητή με 6 συχνότητες στον κόσμο που παρέχει την ύψιστη ανάλυση των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών σε ενήλικες και παιδιά

 

Το οξειδωτικό στρες προκύπτει από τη φυσιολογική διαδικασία της οξείδωσης, που οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων. Όταν τα αντιοξειδωτικά συστατικά του οργανισμού είναι σε έλλειψη και δεν μπορούν να δεσμεύσουν όλες τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (προϊόντα μεταβολισμού που δημιουργούνται συνέχεια μέσα στον οργανισμό και προκαλούν τη γήρανση του δέρματος και όλων των ζωτικών οργάνων), τότε έχουμε οξειδωτικό στρες.

Το άγχος, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η παχυσαρκία είναι παράγοντες που σχετίζονται σημαντικά με το οξειδωτικό στρες, το οποίο εκτός από τη πρόωρη γήρανσηπροκαλεί την έναρξη της αθηρωμάτωσης, καθώς και σοβαρές παθήσεις, όπως καρκίνο, καρδιαγγειακά και νευροεκφυλιστικά νοσήματα.

Βάσει των παραπάνω, η ανάγκη για παρακολούθηση και μέτρηση του οξειδωτικού στρες αποδεικνύεται επιτακτική, τόσο σε υγιείς, αθλητές και παιδιά με αυξημένη χοληστερόλη, όσο και σε ασθενείς με υπέρταση, διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, καρδιακά προβλήματα κ.τ.λ.

Διάγνωση & μέτρηση του οξειδωτικού στρες

Με μια σταγόνα σάλιου και μια εξειδικευμένη ανάλυση μπορεί να γίνει διάγνωση του οξειδωτικού στρες. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα διαγνωστικό τεστ που είναι απόλυτα εξατομικευμένο και ανιχνεύει ακόμη και την προδιάθεση του οργανισμού να αναπτύξει οξειδωτικό στρες.

Ανάλογα με την τιμή του οξειδωτικού στρες που θα δώσει το τεστ, προτείνεται και μια εξατομικευμένη αντιοξειδωτική διατροφή (και υποθερμιδική ταυτόχρονα για τους παχύσαρκους), η οποία ουσιαστικά πρόκειται για μια μεσογειακή διατροφή, εμπλουτισμένη με αντιοξειδωτικά τρόφιμα, όπως αποξηραμένα δαμάσκηνα, μύρτιλα, κανέλα, μπαχαρικά, καρυκεύματα, φρούτα, λαχανικά. Συνδυάζεται δε με αντιοξειδωτικά σκευάσματα που είναι βασισμένα στις ανάγκες του ασθενή (βιταμίνες Α, Ε,C κ.τ.λ.).

Το τεστ έχει προληπτικό χαρακτήρα.
Οι ελεύθερες ρίζες οδηγούνται προς τα κύτταρα

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

• Χωρίς τη λήψη αίματος
• Χωρίς τη χρήση ειδικής συσκευής.
• Χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό.
• Αποτέλεσμα σε μόλις 3 λεπτά.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο γίνεται η μέτρηση του βασικού μεταβολισμού είναι ο σχεδιασμός ενός εξατομικευμένου προγράμματος ελέγχου βάρους με βάση τον μεταβολισμό του εξεταζόμενου. Το Fitmate περιλαμβάνει ένα ισχυρό, εύχρηστο πρόγραμμα για τον καθορισμό του ιδανικού προγράμματος απώλειας βάρους βασισμένο στην ιδανική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη και στο επίπεδο άσκησης. Η εκτίμηση της ενεργειακής δαπάνης που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής του εξεταζόμενου είναι δυνατή μέσα από ειδικά ερωτηματολόγια και άμεσες μετρήσεις με βηματομετρητές ή καταγραφικά φυσικής δραστηριότητας.

Καταγραφή Τρόπου Ζωής και Φυσικής Δραστηριότητας

To Fitmate περιλαμβάνει συγκεκριμένα εργαλεία για να βοηθήσει τους επαγγελματίες που αξιολογούν την καταγραφή της φυσικής δραστηριότητας των πελατών τους. Η καθιστική ζωή και το μεταβολικό σύνδρομο είναι κάποιες από τις περιπτώσεις που εφαρμόζεται η καταγραφή αυτή. Με το Fitmate μπορείτε να εκτιμήσετε την ημερήσια ενεργειακή δαπάνη με τη χρήση διαφορετικών αλγορίθμων.

Ανθρωπομετρικά τεστ

Εκτός από το RMR το Fitmate διαθέτει και μια σειρά από τυποποιημένα τεστ για να σας βοηθήσει να φτιάξετε μία εκτενή αναφορά που θα αντιπροσωπεύει την συνολική φυσική κατάσταση του εξεταζόμενου.

Ανθρωπομετρικά: (ΒΜΙ, περιφέρειες σώματος, αναλογία μέσης – γοφών)

Καρδιαγγειακά: (Καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, αρτηριακή πίεση ηρεμίας)

Σύσταση Σώματος: Στοιχεία από δερματοπτυχόμετρο, ΒΙΑ ή DEXA

Κάθε μεταβολισμός είναι μοναδικός! Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός σε Ηρεμία (RMR) είναι αυτό που θα λέγαμε το “Μεταβολικό Αποτύπωμα”.

Είναι μοναδικός για τον κάθε άνθρωπο, και χρησιμοποιείται για το σχεδιασμό ενός εξειδικευμένου προγράμματος διατροφής και άσκησης βασισμένο στις πραγματικές θερμιδικές ανάγκες του εξεταζόμενου.

Ο Βασικός Μεταβολισμός επηρεάζεται από την ηλικία, το φύλο, το βάρος, τη σύσταση σώματος, γενετικούς παράγοντες, ορμονικούς παράγοντες, φαρμακευτική αγωγή, παθολογία και την άσκηση. Ακόμα και μεταξύ ατόμων ίδιου φύλου με παρόμοιο βάρος και ύψος, το RMR ενδέχεται να μεταβάλλεται μέχρι και 900 θερμίδες ανά ημέρα.

Όταν λοιπόν οι εξισώσεις υπολογισμού RMR και οι λιπομετρητές βασίζονται σε μερικές από αυτές τις παραμέτρους γιατί να μένουμε σε εκτιμήσεις; Δεν μπορείτε να ελέγξετε ότι δεν έχετε μετρήσει.